Skip to main content

Asbest riool; verwijderen en vervangen of renoveren?

In het verleden gebruikte men asbest in rioleringsbuizen, omdat het goedkoop en heel sterk is. Toen bleek dat de asbestvezel een groot risico is voor de gezondheid, is men hiermee gestopt. Maar het asbest riool is nog niet overal verwijderd en vervangen. Met name bij oudere woningen en bedrijfspanden is de kans groot dat er nog asbest riool onder het huis ligt. Asbest riool vervangen kan een grote klus worden en wanneer de buizen breken ook een gevaarlijke. Met de reliningmethode van Te Kloeze Riooltechniek kunnen asbestbuizen gerenoveerd worden zonder ze aan te tasten. Hiermee maken we ze op een veilige en snelle manier onschadelijk en is het niet nodig ze te saneren.

Klinkt dat als de oplossing die je zoekt? Twijfel dan niet en neem contact op met Te Kloeze Riooltechniek of vraag direct een offerte aan!

Neem contact op!

Wat onze klanten van ons vinden

8.9
801 klanten waarderen ons gemiddeld met een 8.9/10
Relining riool reparatie zonder breken

Typen asbest in rioleringen

Asbest is een verzamelnaam voor 6 soorten natuur gevormde gesteenten met een hele lange vezel. Deze lange vezels hebben een aantal voordelen, namelijk:

 • ze zijn sterk
 • ze zijn slijtvast
 • ze zijn bestand tegen hoge temperaturen
 • ze zijn goedkoop

Om deze eigenschappen zijn ze in het verleden voor vele toepassing gebruikt, waaronder rioleringsbuizen. Rioleringsbuizen met asbest zijn sterk en bestand tegen zuren, hitte en inwerking van de bodem. Hierdoor gaan rioolbuizen met asbest vele malen langer mee. Maar op een gegeven moment werd duidelijk dat er hoge gezondheidsrisico’s kleven aan blootstelling met asbest. Het verwerken van asbest werd gestaakt, maar op veel plekken liggen de rioleringsbuizen met asbest nog gewoon in de grond.

Hechtgebonden asbest riool

Asbest is op verschillende manieren gebruikt in rioleringsbuizen. De eerste soort asbest is hechtgeboden asbest of vaste asbest. Bij deze asbest is de asbestvezel verwerkt in andere materialen. Denk bijvoorbeeld aan golfplaten en dakpannen met asbest. Maar ook in het geval van rioleringsbuizen hebben we vaak te maken met een hechtgebonden asbest. Deze is verwerkt in cement.

Niet-hechtgebonden asbest riool

Bij niet-hechtgebonden asbest zit de asbestvezel los. Deze asbest is dus gevaarlijk, omdat de asbestvezel direct kan opvliegen en ingeademd kan worden. Dit in tegenstelling tot hechtgebonden asbest, want als die in goede staat verkeert kan de asbestvezel niet zomaar loskomen. Niet-hechtgebonden asbest mag je dus niet zelf verwijderen. Bij asbest riool is niet-hechtgebonden asbest gebruikt om de riolering te isoleren of gaten te dichten (spuitasbest).

Moet asbest riool vervangen worden?

Als je hechtgebonden asbest riool onder je huis hebt liggen, hoef je dit niet direct te vervangen. Helemaal als het asbest riool nog in goede staat verkeert is er weinig sprake van gezondheidsrisico’s.

Wil je geen risico’s lopen met asbest, dan kun je ervoor kiezen om het asbest riool preventief te laten vervangen. Hier kleven wel een aantal nadelen aan. Het is tijdens de werkzaamheden niet mogelijk het sanitair te gebruiken. En de werkzaamheden zijn niet met een dag voltooid. Ook het straatwerk voor je huis en tuin moeten worden opengebroken. Dit geeft niet alleen veel rommel en overlast, maar kost ook veel tijd. Bovendien zal je deze kostbare werkzaamheden moeten laten uitvoeren door een officiële asbestspecialist.

We begrijpen dat je op dat alles niet zit te wachten. Maar wil je er toch zeker van zijn dat het asbest riool onder jouw huis of bedrijf nog in goede staat verkeert? En dat eventuele slechte plekken, nu of in de toekomst, geen gezondheidsrisico’s gaan veroorzaken? Met de relining methoden van Te Kloeze Riooltechniek ben je verzekerd van een veilig asbest riool.

Asbest riool laten relinen

Relining is een techniek waarmee we leidingen van binnenuit voorzien van een nieuwe laag. Om te bepalen of relining geschikt is om in te zetten bij jouw riolering of leiding gaat Te Kloeze Riooltechniek zorgvuldig te werk.

Eerst brengen we het stelsel nauwkeurig in kaart. De rioolbuizen of afvoeren die gerepareerd moeten worden, maken we schoon en glad. Met warme lucht blazen we de leidingen droog. Vervolgens inspecteren we de staat van de riolering. Dit doen met behulp van een camera inspectie. Aan de hand van deze informatie kunnen we de meest geschikte relining methode bepalen. Na het accepteren van de offerte kunnen we aan de slag. Binnen slechts één tot twee dagen zijn de werkzaamheden compleet, en dat zonder breken.

Het materiaal dat dat we gebruiken voor het relinen van het riool, de afvoer of leiding gaat tientallen jaren mee. Daar heb je dus voorlopig geen omkijken meer naar!

De belangrijkste voordelen van relining op een rijtje:

 • geen graafwerkzaamheden nodig
 • geen hak- en breekwerk nodig
 • de kosten zijn vele malen lager dan bij vervanging
 • het is een duurzame oplossing, je repareert namelijk in plaats van dat je vervangt
 • minimale overlast

Waarom je asbest riool laten renoveren met relining door Te Kloeze Riooltechniek

Heb je asbest riool onder je huis of bedrijf liggen? Te Kloeze Riooltechniek is gespecialiseerd in relining:

 • Te Kloeze Riooltechniek beschikt over de beste en meest innovatieve apparatuur en materialen voor relining
 • de ervaren vakmensen weten precies welke methode zij het beste kunnen inzetten
 • de vakmensen hebben alle certificeringen om relining volgens de geldende regels en veiligheidsvoorschriften uit te voeren
 • Te Kloeze Riooltechniek is al 40 jaar de rioolexpert in de regio
Wil je een afspraak?
riooldetectie

Is relining mogelijk de oplossing voor jouw asbest riool probleem?

Te Kloeze Riooltechniek is het relining bedrijf in de regio Achterhoek en Liemers. Benieuwd naar de mogelijkheden?

Bel Te Kloeze Riooltechniek!