Chemische ontstoppingsmiddelen: meer kwaad dan goed

2 december 2016 | Nieuws

In winkels en bouwmarkten zijn diverse chemische ontstoppingsmiddelen en ontstoppingskorrels te koop, in vloeibare vorm of als korrels. Advies van onze ontstopper Rudi Vriezen: “gebruik ze niet. Ze doen meer kwaad dan goed”.

U staat onder de douche en het water loopt niet snel genoeg weg. Of u bent bezig in de keuken en de gootsteen voert het water slechts mondjesmaat af. Voorbeelden van zeer herkenbare (beginnende) verstoppingen in huis. “Wij komen geregeld over de vloer bij mensen die hebben besloten om met eigen (chemische) middelen direct korte metten te maken met dergelijk ongerief. Als wij op zo’n moment worden ingeroepen, dan is er in negen van de tien gevallen sprake van een grotere schade aan de leidingen dan nodig was geweest”, aldus Rudi.

(Gezondheids)schade

Ongeacht het correct opvolgen van de gebruiksaanwijzing kan het gebruik van chemische ontstoppingsmiddelen en ontstoppingskorrels ernstige risico’s met zich meebrengen. Het middel kan zich bijvoorbeeld ophopen in het sifon (de zwanenhals), waarna het zich al snel een weg vreet door het PVC, met ernstige lekkages tot gevolg. Rudi: “Er zijn ook ontstoppingsmiddelen die onbedoeld uitharden en voor een nog grote verstopping zorgen, dan de blokkade waarmee u aanvankelijk te maken had”.

Het gaat trouwens niet alleen om de risico’s van schade aan uw afvoerleidingen, maar ook om het behoud van uw gezondheid. Chemische ontstoppingsmiddelen zijn veelal zeer slecht voor het milieu. En er komen bij gebruik ervan schadelijke gassen vrij, die ademhalingsproblemen kunnen veroorzaken. Bovendien kunnen er bij contact met de huid brandwonden ontstaan.

Wat kunt u dan wél zelf doen?

Rudie: “voorkomen is natuurlijk beter dan genezen, maar wilt u zelf proberen een (beginnende) verstopping te verhelpen? Gebruik dan Soda. Laat dit oplossen in kokend water en laat dit door de afvoer lopen. Soda heeft een ontvettende werking en reinigt de leiding. In veel gevallen bent u dan zonder risico op (gezondheids)schade van uw rioolprobleem verlost”. Lukt het niet met soda? Dan is het verstandig om professionele hulp in te schakelen.

Reacties zijn gesloten.