Skip to main content

Lekkage opsporen met lekdetectie

Een onverklaarbare vlek in het plafond of de muur, schimmels of natte plekken in het beton: verschillende verschijnselen van lekkage. Ze kunnen leiden tot stankoverlast en ongedierte.

Een lekkage kan je wanhopig maken. Waar zit het lek? Moet de hele vloer of muur losgebroken worden? En wat gaat het kosten?

Wees gerust. Tegenwoordig zijn er innovatieve manieren om lekkages op te sporen. Hak- en breekwerk is zeker niet altijd nodig. Te Kloeze Riooltechniek is een lekdetectiebedrijf: wij sporen de lekkage voor je op. Daarnaast zorgen we ook ervoor dat de lekkage wordt opgelost zonder onnodige schade te veroorzaken.

Last van lekkage?

Neem direct contact op >

Wat onze klanten van ons vinden

8.9
801 klanten waarderen ons gemiddeld met een 8.9/10

Oorzaken van lekkage

Lekkage kan verschillende oorzaken hebben.
Veel voorkomende oorzaken van lekkage:

 • Lekkage in het CV circuit
 • Lekkage bij de toevoer van water in een waterleiding
 • Lekkage bij de afvoer van water in een afvoerleiding
 • Lekkage door regenwater in het dak of dakkapel
 • Water in kruipruimte of kelder door lekkage in het riool

Soms is direct duidelijk waar de lekkage zit omdat je precies weet dat er een leiding of afvoer loopt, die als enige de veroorzaker van het probleem kan zijn. Als het probleem heel gecentraliseerd is weet je ook exact waar het lek moet zitten. Maar in veel gevallen is niet duidelijk wat het probleem veroorzaakt. Lekdetectie biedt dan uitkomst.

Lekdetectie voor het opsporen van lekkage

Met behulp van lekdetectie wordt de oorzaak van de lekkage nauwkeurig vastgesteld. In iedere leiding en bij iedere verbinding in een leiding is het mogelijk dat er een lek ontstaat. Dit kan zelfs een heel klein haarscheurtje zijn.

Dankzij vooruitstrevende lekdetectie apparaten en technieken kan precies worden vastgesteld waar het lek zich bevindt. Zo bepaalt Te Kloeze Riooltechniek tot op de centimeter nauwkeurig op welke plaats er sprake is van een lekkage. En weet je exact wat de locatie is van het lek, dan kan het lek het meest efficiënt gerepareerd worden. Zo bespaar je door het laten uitvoeren van een lekdetectie al snel veel geld en ellende ten opzichte van het direct aan de slag gaan met reparaties uitvoeren waarvan je niet zeker weten of deze het probleem oplossen.

Lekkage in het plafond

Een veel voorkomende plek van lekkage is in het plafond. Dit is echt zo’n plek waarbij de boosdoener vaak niet direct duidelijk is. Water kan langs de leidingen lopen en op een heel andere plek zichtbaar worden. Bijvoorbeeld in een hoek of bij een lamp.

Met lekdetectie kan de oorzaak en exacte locatie aangewezen worden waar het probleem ontstaat. Bij een zoektocht zonder innovatie lekdetectietechnieken laat je al gauw het hele plafond openbreken, terwijl dit vaak echt niet nodig is.
Bij een onverklaarbare lekkage in het plafond doe je er dus zeker goed aan een lekdetectiebedrijf zoals Te Kloeze Riooltechniek in te schakelen.

Vooruitstrevende lekdetectie technieken voor het opsporen van lekkage

Om de exacte locatie van de lekkage te bepalen worden verschillende lekdetectie technieken gebruikt.

 • Lekdetectie met rook
 • Lekdetectie door het gebruik van waterstofgas
 • Lekdetectie met vloeistoffen en kleurstoffen
 • Lekdetectie met ultrasone apparatuur
 • Lekdetectie door camera inspectie
 • Lekdetectie met een thermografische camera

Welke van de lekdetectie methodes Te Kloeze Riooltechniek ook toepast, ze zijn 100% veilig voor milieu en gezondheid.

Lekdetectie door gebruik van rook

Met een rookgenerator wordt rook onder druk door afvoerleidingen geblazen. Daarvoor worden de uitgangen geblokkeerd, zodat de rook de kleine gaatjes of scheurtjes gebruikt om naar buiten te komen. Door middel van rookdetectie kunnen lekkages in de afvoerleidingen gedetecteerd worden.

Lekdetectie door gebruik van waterstofgas

Het gebruikte gas is een mengsel van waterstofgas en stikstofgas. Deze methode wordt veel toegepast als er het vermoeden is dat de lekkage veroorzaakt wordt door de CV installatie. Het circuit wordt leeggepompt en onder druk wordt het gas het systeem in gepompt. Met een speciale gasdetectie-meter wordt de locatie van het lek gevonden.

Lekdetectie met gekleurde vloeistoffen

Lekken kunnen inzichtelijk worden gemaakt door gebruik te maken van gekleurde vloeistoffen. Door verschillende kleuren te gebruiken voor verschillende afvoeren wordt inzichtelijk gemaakt welke afvoer de boosdoener is.

Lekdetectie met ultrasone apparatuur

Lekdetectie met ultrasone apparatuur zorgt ervoor dat met ultrasone geluidsgolven inzichtelijk wordt waar het lek zit. Met de apparatuur worden eerst ultrasone signalen verzonden en daarna wordt de weerkaatsing gemeten. Vangt de ultrasone meter verschillen op in het signaal, dan bevindt zich daar de exacte plek van het lek.

Ultrasone apparatuur wordt gebruikt bij zowel de waterleidingen als afvoerleidingen.

Lekdetectie door camera inspectie

Met een speciale camera die door de afvoeren kan, kunnen de afvoerleidingen en riolering geïnspecteerd worden. Met de camera kunnen lekkages en scheuren worden gevonden van binnenuit.

Lekdetectie met een thermografische camera

Een warmtebeeldcamera brengt het warmteverloop in beeld met een radiometrische afbeelding. Is het vermoeden dat de lekkage wordt veroorzaakt in bijvoorbeeld het CV-circuit, de vloerverwarming of bij de aan- en afvoerleidingen waar ook warm water stroomt? Dan is de thermografische camera een goed middel om de lekkage in beeld te brengen.

Het verhelpen van de lekkage

Is de oorzaak van de lekkage gevonden? Dan helpt Te Kloeze Riooltechniek ook met het verhelpen van de lekkage. Hierbij maakt het niet uit of het om een grote of kleine lekkage gaat. En of de lekkage zich bevindt in een leiding, afvoer, of het CV circuit bijvoorbeeld. Het zoeken naar een andere specialist is niet nodig. Te Kloeze Riooltechniek beschikt over het benodigde materieel, kennis en ervaring om alle lekkages te verhelpen en alles weer in goede staat te herstellen.

Wil je toch graag de lekkage door iemand anders laten verhelpen? Ook dat kan. Te Kloeze Riooltechniek stelt dan een rapport op waarmee een loodgieter of installateur aan de slag kan.

Relining als techniek voor het verhelpen van lekkage in de afvoer

Als de lekkage zich bevindt in een afvoerleiding is het soms mogelijk de lekkage te verhelpen door relining. Dit is een renovatietechniek waarmee van binnenuit de afvoerleiding of het riool een soort huls wordt aangebracht om het lek te dichten. Met deze techniek is er helemaal geen hak- en breekwerk nodig om de lekkage te verhelpen.

 

Lekdetectie kosten

Heb je te maken met lekkage en is de oorzaak niet direct duidelijk? Een lekdetectie biedt uitkomst.

Te Kloeze Riooltechniek rekent een standaard starttarief voor particulieren. In de meeste gevallen is dit voldoende om een diagnose te kunnen stellen en eenvoudige problemen te verhelpen. Komt er meer werk bij kijken? Dan brengen wij ons uurtarief in rekening.

Het starttarief bestaat uit:

 • de tijd die nodig is om voor te rijden
 • de hulpmiddelen die de monteur nodig heeft om de verstopping te verhelpen
 • het eerste halfuur dat de monteur aanwezig is

Voor non-profit instellingen, en bedrijven zijn de werkzaamheden meestal omvangrijker en worden prijsafspraken gemaakt.

Neem contact op met Te Kloeze Riooltechniek voor informatie of een offerte.

Lekkage opsporen en verzekering

Lekdetectie wordt meestal vergoed door verzekeraars. Lekdetectie bespaart namelijk vaak veel kosten. Informeer bij jouw (opstal)verzekering of de lekdetectie wordt vergoedt.

Ook de herstelwerkzaamheden van de lekkage kunnen worden vergoed. Daarbij kan het uitmaken of het om een onvoorziene omstandigheid gaat of gebrekkig onderhoud. Een lekdetectierapport kan ertoe bijdragen dat ook herstelwerkzaamheden vergoed worden.

Jouw lekkage verhelpen met Te Kloeze Riooltechniek

De vakmensen van Te Kloeze Riooltechniek zijn gecertificeerd en opgeleid om lekkage op te sporen en beschikken over de modernste apparaten en technieken. Al 40 jaar helpen wij bij het oplossen van lekkages.
Schakel je Te Kloeze Riooltechniek in dan weet je zeker dat jouw probleem professioneel wordt opgelost:

 • echte vakmensen die altijd vriendelijk en correct zijn
 • 24/7 bereikbaar
 • inzet van de beste en modernste apparatuur
 • een schoon en opgeruimd resultaat

Heb je last van een lekkage en woon je in de regio Doetinchem, Winterswijk en Arnhem? Dan is Te Kloeze Riooltechniek hét bedrijf om jouw lekkage op te lossen. Het maakt niet uit of het om een woning of bedrijf gaat, wij lossen die lekkage voor je op!

Wil je een afspraak?
riooldetectie

Wil jij ook van die vervelende lekkage af?

Wij staan 24/7 voor je klaar!