“ik neem de stank niet mee naar huis.”

10 februari 2017 | Nieuws

Het bestrijden van stankoverlast is toch wel één van de belangrijkste diensten die Te Kloeze Riooltechniek levert. Zelfbenoemd ‘riooloog’ Frank weet er alles van. Daarom vroegen we hem hoe je stank kunt voorkomen, het kunt lokaliseren en oplossen. En we vroegen Frank of hij wel eens stank voor dank krijgt.

Er is niet veel dat storender is dan stank in huis. Het achterhalen van de oorzaak van die nare geur is niet altijd een gemakkelijke opgave. Toch heeft Frank er een neus voor: “Stank in de woning kan veroorzaakt worden door leidingen waarvan de beluchting niet goed werkt of die gescheurd zijn. Ook kan het zijn dat een afvoer geheel droog is komen te staan. Soms komt het probleem van onder de vloer vandaan, er is dan sprake van een lekkage.”

Voorkomen is beter dan genezen

Wat kun je dan doen om stank in huis te voorkomen? Frank: “je kunt echt behoorlijk naar worden van bepaalde geuren. Vet- en zeepresten kunnen bijvoorbeeld erg doordringend ruiken. Het is allemaal te voorkomen door de leidingen regelmatig met flink warm water door te spoelen en periodiek onderhoud te plegen aan de afvoeren”. Als lokaliseren en een reparatie toch nodig is, dan zet Te Kloeze Riooltechniek waar nodig een rookapparaat in om de bron te vinden. Beluchten of en herstellen is daarna vaak het devies.

Stank voor dank

Gevraagd of Frank wel eens stank voor dank krijgt, antwoordt hij: “nee, eigenlijk niet. Mensen zijn blij dat ik kom, het probleem zo snel en betaalbaar mogelijk oplos en dan vlot weer vertrek”. Een lachende Frank: “Ik neem de stank niet mee naar huis hoor.”

Wel maakte Frank eens iets heel bijzonders mee: “Het heeft maar weinig met stankoverlast te maken, maar ik zal nooit vergeten dat ik eens bij een bewoner thuis kwam die de vorige avond een feestje had gehad en daarna moest overgeven. Hij had zijn kunstgebit uitgespuugd en of ik hem terug kon vinden. Ik schoot in de lach en zei dat hij dan beter bij de waterzuivering in Etten kon gaan kijken”.

Reacties zijn gesloten.