Inspecteur Michiel: “Paddenstoelen aan het plafond”

4 november 2016 | Nieuws

Als inspecteur bij lekkages heb je volgens Michiel Wezendonk een interessante baan bij Te Kloeze Riooltechniek. Hij maakt nog wel eens wat mee. Het proces van zoeken en vinden, maar nog meer het oplossen van lekkages maakt dat hij aardig wat zingeving uit zijn werk haalt.

Michiel doet dagelijks bijna niet anders dan lekkages opsporen. U zult misschien denken dat hij dan de hele dag met natte kleding rondloopt, maar dat valt naar eigen zeggen behoorlijk mee. “Over het algemeen worden we alleen nat als het regent”, zegt Michiel met een glimlach. Hij vervolgt: “Meestal gaat het juist om kleine lekkages, bijvoorbeeld vochtproblemen die voortkomen uit niet goed onderhouden kit en voegwerk”. Andere oorzaken van lekkages kunnen liggen in het feit dat oude leidingen verouderd zijn of dat koppelingen knappen. Michiel: “Via geavanceerde technieken sporen we dan de lekkage op, waarna we de leiding herstellen”.

Ongezond

Het feit dat meestal pas na enige tijd duidelijk wordt dat er ergens een lekkage in het spel is, daar zit ‘m ook meteen het grootste probleem. “De meeste mensen hebben namelijk niet meteen door dat er iets aan de hand is”, zegt Michiel. In de loop der tijd ontstaat ergens een vochtprobleem. Het kwaad is dan al geschied en de lekkage snel oplossen is dan van groot belang, ook om gezondheidsredenen, want teveel vocht in huis is niet goed voor de mens.

Paddenstoelen

Dat mensen soms ook wel eens wat eerder mogen signaleren dat er ergens iets lekt, wordt pijnlijk duidelijk door de anekdote waar Michiel mee op de proppen komt: “Ik was eens bij een klant waar in de woonkamer letterlijk de paddenstoelen aan het plafond onder de badkamer groeiden. Tja, als je dan nog niet doorhebt dat er ergens iets lekt, dan weet ik het ook niet meer”.

Voorkomen

Of Michiel nog tips heeft? Overtuigend zegt hij: “jazeker, zorg voor goed onderhoud van kitnaden en voegen en vervang ze als er iets niet in orde lijkt. Controleer ook regelmatig de sifon bij de doucheafvoer. En zorg ervoor dat de vorst geen vat op leidingen krijgt, want als dat gebeurt is de kans groot dat ze knappen. Als mensen een vochtprobleem constateren is het belangrijk dat ze ons direct inschakelen.”

Reacties zijn gesloten.