Renovatiespecialist Leon: “We hebben het hier zeker niet slecht.”

23 september 2016 | Nieuws

Leon Heusinkveld is specialist Rioolrenovatie bij Te Kloeze Riooltechniek. Samen met zijn collega’s draagt hij eraan bij dat Nederland een relatief schoon en gezond leefklimaat biedt. Leon weet uit ervaring dat dit niet vanzelfsprekend is.

Hoe het is gesteld met het netwerk van rioleringen en afwateringssystemen in Nederland? Leon heeft er een uitstekend beeld van. Zijn dagelijks werk bestaat uit het oplossen van rioolproblemen, bijvoorbeeld door bestaande leidingen te renoveren. De conclusie van Leon is dat we het in Nederland eigenlijk wel heel goed voor elkaar hebben. Leon: “Natuurlijk kom ik regelmatig oude leidingen tegen, welke aan vervanging of renovatie toe zijn. Maar als je bedenkt dat die leidingen er vaak al vele decennia lang liggen, dan mag je gerust constateren dat we in Nederland al heel lang erg goed bezig zijn met het management van ons afval- en regenwater.”

Indonesië

Dat het ook anders kan werd Leon wel duidelijk toen hij afgelopen zomer reisde door Indonesië, want zo midden in het regenseizoen stroomde het water hem soms aan alle kanten voorbij. “Het lijkt wel alsof ze in Indonesië überhaupt niet weten wat riolering is”, aldus Leon. Hij vervolgt: “Al het vuile water word daar achter in de tuin opgevangen in een ouderwetse bezinkput. Regenwater loopt ongehinderd de straat op, zodat bij zware regenval (en dat gebeurt nog wel eens in het tropische Indonesië, red.) de straten compleet blank staan. Met alle gevolgen van dien.”

Voldoening

Terug in Nederland beseft Leon eens te meer dat hij met zijn collega’s een belangrijke bijdrage levert aan de leefbaarheid in zijn omgeving: “Natuurlijk is mijn werk niet altijd even schoon en is het fysiek soms best zwaar. Maar ik heb er plezier in en het geeft me voldoening. We werken in een hecht en sterk team en zorgen samen voor duurzame oplossingen bij rioleringsvraagstukken”. Die oplossing kan worden gevonden in een relatief eenvoudige renovatie, nieuwe aanleg. Of in innovatieve methodes, zoals Relining. “Elke dag is tóch weer anders en vol uitdagingen”, besluit Leon tevreden.

Reacties zijn gesloten.