Storingsmonteur Wiljo: “niet vies, wél verrassend”.

9 september 2016 | Nieuws

Wiljo is storingsmonteur bij Te Kloeze Riooltechniek. Als specialist binnen zijn vakgebied brengt hij veel tijd door in een omgeving die, laten we zeggen, niet altijd even fris is. We vroegen ons af hoe Wiljo zijn werk beleeft en wat het zoal inhoudt.

Wiljo werkt onder andere in opdracht van particulieren, gemeentes en wooncorporaties. Hij inspecteert (onder andere met een rioolcamera) afvoerleidingen, meestal wanneer – na een verstopping – het vermoeden bestaat dat er meer aan de hand is. Dit kan lekkages en overstromingen tot gevolg hebben, een oplossing is dan dus snel gewenst. Wiljo: “Ik brengt de oorzaak van de verstopping en het leidingstelsel in kaart. Als dat nodig is, kunnen mijn collega’s daarna snel aan de slag met de renovatiewerkzaamheden. Zo wordt een duurzame oplossing bereikt.”

Veel voorkomende oorzaken van verstoppingen zijn volgens Wiljo bijvoorbeeld wortelgroei of kalkafzetting (soms centimeters dik) of zeep- en vetresten welke zijn aangekoekt aan de wanden van leidingen. Maar ook het verhelpen van verstoppingen in toiletafvoeren komt dagelijks voor. Wiljo geeft aan dat hij zijn werk desondanks niet per se vies vindt. “Je went vanzelf aan de geur en met de juiste beschermingsmiddelen is het heel goed te doen.”

Opmerkelijk

Misschien niet vies, maar verrassend is het werken met verstopte leidingen volgens Wiljo wel. “Je komt best wel eens opmerkelijke zaken tegen. Variërend van legoblokjes die de doorstroom blokkeren tot vochtige doekjes en zelfs voorbehoedsmiddelen (die mensen dus maar beter niet kunnen doorspoelen). Je leert je klanten soms wel van een andere kant kennen, zal ik maar zeggen. Maar wat het ook is, we krijgen de leiding wel schoon”, vervolgt Wiljo met een glimlach.

Als Wiljo thuiskomt, stapt hij meteen onder de douche waar hij het werk van zich af wast. Daarna gaat hij met zijn gezin aan tafel om de maaltijd te nuttigen. Dat de avond is gevallen, wil trouwens niet zeggen dat zijn dag er zonder meer op zit. Te Kloeze Riooltechniek is immers 24/7 bereikbaar voor calamiteiten. Wiljo relativeert: “Een verstopping houdt nu eenmaal geen rekening met de klok”. En zo is het.

 

Reacties zijn gesloten.